KESKİN BIÇAK
Dün bir arkadaşıma rastladım, Whirlpool Yemek Akademisine yazılmış. Kasaptı eskiden, bir gün etleri keserken elindeki bıçaklara bakıp, acaba diyerek bir okula yazılma kararı almış. Her nekadar internetin en iyi okul olduğuna canı gönülden inansamda kıskanmakdan bir an kendimi alamadım. Eve gelir gelmez sıklıkla başvurduğum Chef's Pencil sitesine doğru koştum. Bu ve diğer birçok sitede, blogda, ve pek tabii kitaplarda dünyalar kadar çok bilgi var. Hemen gevşedim. Ve bıçakları bilemeye koyuldum...
İstanbul'a sırt çantamla geri geldiğim için, eve yerleşince ilk iş Eminönü'ne koşup iki bıçak ve bir bileme taşı almıştım. Çünkü kör bıçakla çalışmak yorar. Çünkü istediğiniz yöne değil kendi istediği yöne gider. Çünkü bu tehlikeli olabilir.
Bıçaklarımızı en doğru nasıl bileyebiliriz sorusuna en güzel cevabı demincek bahsettiğim sitede bulabilirisiniz. Siteye üye olmadan detaylı bilgilere ulaşamazsınız ama hemen üye olabilirsiniz. Bıçaklarımızın keskinliğini nasıl koruyabiliriz sorusuna ise ayrıca bakmak gerekir. Başta karmaşık gelebilir ama inanın ki üşenmezseniz çok zevkli bir iş. Birde David Lebovitz'in yazısına-korkarım ki ingilizce biliyorsanız, doyamazsınız...
Bıçakları bilemek için en doğru alet çift (kalın ve ince olarak iki) taraflı bileme taşıdır. Bu bileme taşları mutfakda bulundurmak isteyeceğiniz kadar da şıktırlar...Kör bıçakları çelik çubuklara sürtmek bıçağı bilemez, keskin yapmaz. Ancak bilendikten sonra keskinliğini korumaya yarar.
Bileme taşını kalın tarafı üste gelecek şekilde ve 20-25 derece eğik tutarak mutfak tezgahınızın üstüne yerleştirin, üst yüzeyi yağlayın. Kaymaması için altına bez ya da havlu koyun. Bıçağın ucu sizden en uzak köşeye gelmek kaydıyla, bıçağın kesen kısmı taşın yüzeyine yapışık bir şekilde sola ve sağa doğru kaydırarak yavaşça bileyin. Sonra taşı sağ elinize bıçağı sol elinize alarak işlemi tekrarlayın. Bir domates veya limonla test ederek yeterli keskinliğe geldiğinde taşı ters çevirip bu kez de ince tarafıyla işlemi tekrarlayın. Bıçağı ve taşı suyla yıkayın. Zamanla kullanmaya doyamayacaksınız.
Pek tabii bileyciye de götürüp bileyletebilirsiniz, ama evde bu işlemi yapmak basbaya terapi gibi bişey. Siz yolunuza çıkarsa bu bileme taşını almamazlık etmeyin....Bileme çeliğinin de bir kenarda bulunmasının hiç bir sakıncası olmaz. Seramik kapların, bardakların alt kısmındaki aslında yere değen sırsız kalan çember bölümse bıçak bilemek için acayip iş görür, bu da bir adaya düşerseniz aklınızda bulunsun:)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder