HERYERDE KAR VAR!


Bugün sabah uyandığımda ev buz gibi, elektrik kesilmiş, doğalgaz çalışmaz...Hal böyleyken tekrar yatağa dönsem mi? Ev o kadar soğuktu ki bunları kafamdan dönerken geçen saniyelerde ayıldım. Ve sabah kahvesini ocağa koydum. Hah, sütte bitmiş, mecbur sokağa çıkacağım. Resmen iki adımlık yolda düşüp dizimi de parçalayınca uyku muyku iyice hikaye oldu...

Türk kahvesi, süt ve tarçınla ısınmaya çalışırken beynime ve kalbime, tatlı yersem herşeyin düzeleceği inancı hakim oldu. Türk kahvesini süt ve tarçınla denemediyseniz aman diyim hiç durmayın, hemen yapın. Hazırlaması kahve kadar kolay olan bu çikolata topları bir arkadaşımın bir nevi icadı. Kendisi bunlara beyin topları diyor, çünkü içindeki herşey çok faydalı. Dolayısıyla da karışımı hazırlarken kafanıza göre takılabilirsiniz.

En önemli nokta kullanacağınız tahinin kıvamıdır. Hani kavanozun üstünde yağı birikmiş olur ya...Bu üstündeki yağı başka bir kaba alıp keklerde, kurabiyelerde, kişlerde, ekmeklerde ve salatalarda kullanabilirsiniz. Bu yağ aşırı lezzetli olduğundan dikkatli olmak ve az az kullanmak gerekir. Mesela pişmiş bir keke sıcakken 3-4 yemek kaşığı tahinin bu üstte biriken yağından dökerseniz çok alkış alabilirsiniz. Çikolata toplarına kullanacağınız tahin ise, kavanozun dibinde iyice sertleşmiş olan kısımdır. Bu sayede pekmezin iyice pekmesini sağlayabilirsiniz. Pekmez derler ama biliyoruz ki basbaya da peker.




Pekmez olarak da benim favorim keçiboynuzu/harbup pekmezi ama seçim size kalmış. Çocuklarınız pekmez yemiyor diye saçınızı başınızı yoluyorsanız, bu tarif özellikle size göre. Arada pekmezin tadı kaynayıp gideceği için çocuklarınız pekmez sever olacaklar, ancak yutturmaya çalışmayın, içine ne koyduğunuzu söyleyin. Tadı yeterince güzel olursa yiyeceklerdir, inanın çünkü 100den fazla çocuğun tecrübesiyle bu kanıtlanmıştır.




Malzemelerde hemen hemen evde olabilecek şeyler;

3-4 yemek kaşığı tahin(tahinin en katı ve dibindeki kısmı)
3-4 yemek kaşığı pekmez(mutlaka tahin ile eşit miktarda olmalı)
1 yemek kaşığı kakao
1 tutam tarçın
1 tutam toz zencefil
Bolca hindistan cevizi rendesi

İsteğe bağlı olarak buğday/yulaf/çavdar ezmesi, keten tohumu ezmesi, fındık-fıstık-ceviz vb ezmesi, rendelenmiş badem, ve veya aklınıza gelen, tadının yakışacağını düşündüğünüz, damağınızı okşayan herhangi birşey koyabilirsiniz.

Mesela bu sefer ben evdeki kuşburnu marmelatından koydum, çok güzel oldu. Bu kuşburnu marmelatı da Kasımpaşa'daki İnebolu-Kastamonu pazarından...Yarın yollar kapanmazsa işallaa gidebiliriz.

Hazırlanışına gelirsek;

Kuru malzemeler ile ıslak malzemeleri ayrı ayrı karıştırıyoruz ki homojen bir karışım elde edebilelim. Tahin ile pekmez pekince, kuru karışımı da içine atıyoruz, ıslaklarla kuruları iyice birbirne yediriyoruz. Sonrasında elinize az bir miktar alarak top yapmaya çalışın şayet top oluşmaz ama elleriniz bulamaç içinde kalırsa karışımı dolaba koyup 10-15 dakika bekleyin. Hazırladığınız topları hindistan cevizi rendesinin içine atarak etraflarını kar tanecikleri gibi kaplayın.




Bu lapa lapa karlı havaya en yakışan tatlı da bu değil midir? Çikolata/beyin topları yerken, dışarda kar yağarken, elektrikler gelmişken, Neil Young dinlerken, derken derken keyfim yerine geldi bile, güzel bir haftasonu geçirmeniz dileklerimle...

3 yorum:

  1. valla bu astronot gıdasına beden olarak hiç ihtiyacım yok ama ,şahane gözüküyorlar... geçmiş olsun diler .komsun

    YanıtlaSil
  2. herşey şahane gözüküyor. tadları da öyle oldu eminim :) avluyu çok güzel karelemişsin nefisss...

    YanıtlaSil
  3. çok şahane bunlaaarr :) teşekkürler

    YanıtlaSil