VANİLYA, GEL YANIMA!
Bu haftasonu evden çıkabilenlere helal olsun. Haftanın benim için en önemli olayı olan Kasımpaşa pazarına bile gitmeyi gözüm de dizim de yemedi...Ev tam takır kuru bakır, pazara da gidemeyeceğimi kabullendiğimde artık açlıktan kendimden ve hayattan soğumuştum. Yoktan var edebileceğimiz bulguru ise bir önceki günler bolca yediğim için komşuma sığındım. Sağolsun karnımı da gözümü de doyurdu. Ama soğuklardan mıdır yoksa ben hep böyle olduğumdan mıdır, komşuda kahvaltı ve baldan tatlı muhabbetten sonra eve geldiğimden yine karnım kazınıyordu. Komşudan gelirken de ne olur ne olmaz diye 2 yumurta alıvermiştim bile...
Hemen Heidi Swanson'un sitesine göz atmaya başladım. En basit çukulatalı kek tarifini görünce hiç durmadan işe koyuldum. Malzeme listesindekilerden bende eksik olan akçaağaç şurubu yerine pekmez, hindistan cevizi yerine de inek sütü gayet uygundu. Gerisi çok çabuk oldu. Ve cidden epey doyurucu bir kek oldu. Yine de az sonra yine acıkmayacağım demek değil tabii...
Malzemeler evde olanlara göre şöyle:
2 tam 1/2 cup tam buğday unu(hala beyaz un mu kullanıyorsunuz:))
3/4 cup kakao
1 paket kabartma tozu
1/2 cup erimiş tereyağ
1 cup harnup pekmezi
2 yumurta
1 tatlı kaşığı vanilya yağı(mısır çarşısında bolca var)
1 cup inek sütü
80 g bitter çukulata(daha fazlası da pek tabii olur)
varsa kaymak(bende de yoktu)
1 tutam tarçın
Fırını 200 dereceye ısıtın. Un, kabartma tozu, tarçın ve kakaoyu elekten geçirip karıştırın. Ayrı bir kapta tereyağ ile pekmezi iyice karıştırın, sonra yumurtaları ekleyip yine karıştırın, vanilya yağını ekleyip karıştırmaya devam edin(elinize bulaşan ve veya artan vanilya yağlarını kulaklarınızın arkasına sürün, eve gelen eşiniz-dostunuz-sevgiliniz kekten önce sizi yesin)
Sütü de ekleyip karıştırmaya devam. Kuru ve ıslakları birbirine yedirin, çok karıştırmadan yağladığınız ya da unladığınız(ikisini birden de yapabilirsiniz), fırın kalıbına dökün.
Karışım bildiğmiz kekler gibi sıvımtrak olmuyor, daha koyu kıvamlı oluyor. Ancak pişince de ağızda dağılan bir yapısı oluyor. Sıvıları arttırarak daha bildik kek kıvamına ulaşabilirsiniz. Yumurtaları da arttırabilirsiniz, ama bi de böyle deneyin derim.
Pişince, benim fırında yaklaşık 25-30 dakika sürdü, üstüne rendelediğiniz az miktar bitter çukulatayı sıvayın. Sıcaklıkla eriyecek, kekin üstündeki yarıklardan gelen vanilya kokuları sizi sizden alacaktır. Çok yerim diye korkmayın, valla da billa da fazla yenmiyor. Üstüne kaplanan çikolataya(elim ister istemez doğrusunu yazıvermiş bile) kaymak olsun, hindistan cevizi rendesi olsun, süt olsun dilediğinizi ekleyebilirsiniz. Bu durumda çikolatayı eritip diğer eklemek istediklerinizle karıştırıp dökmelisiniz.
Pek tabii kekin bütününe de istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz. Mutfağın, hele de evimizin en güzel yanı kafanıza göre takılabilmek. Kakaonuz bol olsun, komşunuz eksik olmasın.
Hala soulsendikası dinlemediniz mi?
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
nefis göründüğünü söylemeliyim. elinize sağlık.
YanıtlaSilMutlu "gurme"likler diliyorum...
YanıtlaSil