Yaban Mersinli Muffin



Geçen pazar günü Kastamonu pazarında mersinin kilosu 3 liraya düşünce dayanamayıp stoklamak üzere bolca aldım. Stoklamak için değişik fikirler ararken ve bloglarda gezinirken enterasan insan Harold McGee'nin bloğunda çabuk bozulan meyveleri sıcak suyla nasıl daha uzun süre saklayabileceğimizi öğrendim. Blogdaki linkden gazetedeki yazısına gidebilirsiniz. Denemedim, evimde termometre yok. Güvenilir olduğu garanti. Ben bir kısmını o gün yiyip, bir kısmıyla top kek yapıp, bir kısmını da dondurucuya attım.

Top kekler, nam-ı diğer muffinlerden komşulara ve eşe dosta dağıtıp, fotoğraf çekmek için ayıramadım ama mersinlerin kendilerinin fotoğrafları yeterince iştah açıcı diye düşünüyorum. Pişman değilim.



Yakınlarda başlayacak Çocuklarla Yemek Atölyeleri için denemelere giriştiğim top keklerin en güzeli bence bu mersinli ve pekmezli olanı. Çocuklara düz çukulatalı ve şekerlisi mutlaka daha cazip gelecektir ama şimdilik evimde istediğimi yapma özgürlüğümü kullanıyorum, sonuçta bu tarifde de bolca kakao var.

Top kek için en önemli ayrıntı kuru ve yaş malzemeleri önce birbirinden ayrı kaplarda karıştırmak. Sonra birbirine katıştırmak. Ancak yeni öğrendiğim birşey varki o da; küçük boy meyveleri önce unlu karışıma atarsanız, etrafları unla kaplanıyor ve birbirine yapışmayıp homojen karışım elde edilebiliyorsunuz. Bunu da Cafe Fernando'dan öğrendim. Başka da bir çok püf nokta var, lütfen üşenmeyip okuyun.

Pekmezin, hele de keçiboynuzu ve pancar pekmezlerinin tadı bana şekerden kat kat daha güzel geldiği için bayılarak yiyorum ama eğer pekmez sevmiyorsanız yerine şeker kullanın. Tarifler için bloglardan bloglara atladım ama sonuçta Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur işleri adlı kitaptakini uyguladım, tahinsiz bir tatlı tarifi düşünemediğimden kaygısızca ekledim, kakao ise içinde eridi gitti.

12 orta boy muffin kalıbı için;
2 yumurta,
2 su bardağı organik tam buğday unu,
2 yemek kaşığı tahin,
5 yemek kaşığı kakao,
5 yemek kaşığı tereyağ,
5 yemek kaşığı pekmez,
5 yemek kaşığı yoğurt,
1,5 tatlı kaşığı karbonat
1 tutam tuz
200 g yaban mersini

Fırınınızı 180 dereceye ısıtın. Kuru malzemeleri(un, tuz, karbonat) elekten geçirip bir kapta iyice karıştırın. Ayrı bir kapta yumurta, erimiş tereyağ, tahin, pekmez ve yoğurdu iyice çırpın. Sonra mersinleri unlu karışıma atın ve karıştırın, sonra yaş malzemeleri de ekleyip çok da fazla karıştırmadan muffin kalıplarınıza eşitçe paylaştırın. Burda dikkatli olun, muffinler kabaracağı için kalıpları asla tamamen doldurmayın. Fırına verin ve 15 dakika pişirin. Çıkarıp tel ızgarada 5 dakika soğutun, bu arada aslında pişmeye devam ediyor, sonra kalıplardan çıkarın.

Afiyetler olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder