KIŞ KEŞKE HİÇ GELMESE



Sonbaharı seviyorum sevmesine de ister istemez bir panik alıyor beni...Küresel ısınmaya karşı değilim desem topa tutulurum korkusuyla konuyu şöyle izah etmeye çalıyacağım; kış hiç gelmese olmaz mı? Ne güzel tropiklerdeki gibi bir peştemale sarınıp, gül gibi de yaşar giderdik. Hiç durmaksızın çeşit çeşit meyve suları içerdik, taze taze. Mangolar, ananaslar, liçeler(?), boy boy renk renk muzlar, neler neler...ha ayva, kiraz, vişne olmazdı belki. erik olur muydu?

Eriklerin anavatanı Anadolu imiş, ama bilimin elinden kim kurtulur, tropiklerde de yetiştirilse olurdu büyük ihtimal, oynaya oynaya hakkından gelirlerdi. Belki de çoktan kapanmıştır bu konu, ama ben Asya tropiklerinde pek de denk gelmedim, doğrusu herşey yerinde güzel. Anamur muzu da onlarda yok, Finike portakalı da keza...

Meyvelerin inanılmaz ama gerçek çeşitliliği de beni büyülüyor. Vikipedyaya göre ülkemizde 200, dünyada 2000 erik türü yetişiyormuş. Vay vay vay...



O zaman hemen erikleri kaynatıp, soğutup, suyunu içelimde bu konu kapansın. Şeker yerine pekmez ile şa-ha-ne oluyor, aradaki farkı anlamayacaksınız bile. Çok şekerli seviyorsanız pekmezle şekeri beğenize göre oranlayıp kullanırsınız. Bu tarif çok kısa...

İstediğiniz, tencerelerinize göre alacağınız miktarda eriği istediğiniz(ben birebir seviyorum) ölçüde suyla ve ister pekmezle ister şekerle 30-40 dakika haşlayıp süzün, ister posasını da süzgeçten el yordamıyla geçirip kavanozlara doldurun. Soğumaya bırakın, yatmadan dolaba koyun, sabah kalkınca buz gibi erik suyunu mideye indirirsiniz, tabii soğuklar keyfinizi kaçırmayacaksa.


Aman canım daha Bayram tatilleri var, pastırma yazı var, hemen paniğe kapılmaya gerek yok, bahçelerin parkların keyfini daha çok çıkarırız. Olmadı 2010 var, 2011 var, var da var.


1 yorum:

  1. Tam bu yazının üstüne...Radikalden:

    http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=953668&Date=09.09.2009&CategoryID=85


    Tarım bitkilerinin dörtte üçünün genetik mirası 20. yüzyılda yok oldu.
    BM'ye göre sorumlu standart yemek alışkanlıklarının değişmesi

    ROMA - Tarım bitkilerinin dörtte üçünün genetik mirasının, 20. yy'da
    yok olduğu bildirildi.
    BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayınlanan raporda, tarım
    bitkilerinde zenginlik ve çeşitliliğin azalmasının sorumlusu olarak;
    pirinç, buğday, mısır ve soyaya dayalı yemek kültürü geliştirip bunu
    dünyaya dayatan Batılılar gösterildi.
    Raporda, küreselleşme yüzünden yemek alışkanlıklarının standart hale
    geldiği ve nice yerli bitkinin yok olduğuna işaret edildi.
    Yerli bitkilerin besin değerlerine de işaret edilen raporda, bunların
    en az Batı'da yaygın olarak kullanılan gıda maddeleri kadar yararlı
    olduğu vurgulandı.
    FAO uzmanı Barbara Burlingame, raporu açıklarken, "Geleneksel
    gıdaların terk edilerek hazır gıdalara yönelinmesi; obezite, şeker ve
    yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirdi" dedi.
    "Yerli Halklarda Beslenme Tarzı" adlı rapor, Kanada'daki McGill
    üniversitesi uzmanlarının katkısıyla hazırlandı. (aa)

    YanıtlaSil