İNCİRLİ TURTA VE BRAD MEHLDAU





















İncirli turtanın tam zamanı, Kastamonu pazarındaki incirler özellikle enfes. Hani gerçekten poposundan bal damlayan, siyahi, görür görmez ağzınıza atmak istediğiniz türden. Basybaya romantik ve erotik. Biraz sabredebilirseniz turta üstünde daha da ıslak ve seksi oluyorlar. Turtayı hazırlarken Brad Mehldau'nun(aslı Radiohead'den)yorumuyla Exit Music(for a film) eşliğinde unları elekten geçirir, yumurtayı kırarsanız, sonra incirlerin üstüne tarçını kakaoyu serperken limonu sıkarsanız valla da billa da orgazm garanti. Yok olmaz demeyin, hemen sevgilinize, eşinize, dostunuza bu turtaların şahını yapıverin. Benim favorim incirli ve yaban mersinlisi. Lafı hiç mi uzatmadan tarife geçiyor, yarın ve her Pazar Kasımpaşa'da Kastamonu pazarına gitmenizi şiddetle tavsiye ediyor ve mutluluklar diliyorum.




Malzemeler;

8 kişilik Turta(23cm turta kalıbı) için;

4 su bardağı, tam buğday da olur ama beyaz da güzel olur, organik un
1 yumurta(yumurta sevenler adedi 2 yapabilir)
250 gr tereyağı
az tuz

Üstü için:

1 kilodan az incir
2 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı pekmez
1-2 yemek kaşığı Yerlim erik nektarı(isteğe bağlı, ama valla bağımlı oldum)
1/2 adet bol sulu limon

Turtanın hamuru yaparken, unun ortasını havuz biçiminde açıp yumurtayı, tereyağını ve tuzu koyun. Tereyağını soğukken küp küp keserek koyun aman ha. Tüm malzemeyi çok fazla olmamak kaydıyla, ama homojen bir karışım elde edecek şekilde yoğurun, rondonuz varsa el değmeden karıştırmak daha güzel olur, tereyağının erimemesi makbuldur. Dolaba koyup en az 1 saat bekletin. Turtanın üstü için ayrı bir kapta incirleri, tarçın ve kakoyu, pekmezi karıştırın, yarım limonun suyunu sıkın ve takrar karıştırın ve beklemeye alın. Pekmez ve limonla birleşince meyveler suyunu vermeye başlar ve pişerken turta hamurunun içine doğru akarak şahane bir görüntü ve lezzet katar.

Önceden (180 derece) ısıtılmış fırında turta hamurunu 20-25 dakika pişirdikten sonra meyveli karışımı da ekleyip tekrar fırına verin ve 20 dakika daha pişirin. Turtaya sos olarak her zaman vanilyalı,sakızlı ya da yoğurtlu dondurma şahane gider, yoksa da yoğurt ile pekmezi karıştırarak şahane bir sos elde edebilirsiniz.

Afiyetle yiyin, yedirin.

1 yorum:

  1. Pelin hanım,

    çok güzel görünüyor eminim tadı da öyledir, elinize sağlık.

    YanıtlaSil