DAMAT PAÇASI



Sizleri bilmem ama benim önüm arkam, sağım solum Makedon göçmenleriyle dolu...En can dostlarım Üsküp, Ohri'den gelen ailelerin çocukları. Allahıma bin şükür aileleri de hayatta ve hala kültürlerinden kopmadan İstanbul'da yaşıyorlar. İnsanı zenginleştiren de bu çeşitliliktir, paylaşımdır.

Lamı cimi yok, börek diyince Yugoslavlar'dan daha güzel bu işi yapan yok. Çocukluğunuzda her Pazar sabahı gözünüzü ve burnunuzu bir böreğe açtığınızı hayal edebilir misiniz? Öyle hazır yufkalı falan da değil, basbaya elde açılmış hamurla yapılan enfes böreklerden bahsediyoruz. İçinizde uyanan bu güzel duygu tükenmesin, tarifi yayabildiğiniz kadar çok yayın.

Biz aceleden yufka ile yaptık ama aslında baklava hamurunun artan parçalarından yapılırmış...O kadar uzağa gitmeden buyrun Berrin'in güzel ellerinden çıkmış tarife:

Malzemeler;
6 yufka
5 tavuk budu ve 1 parça göğüs eti

Harcı için;
2 yumurta
3-4 yemek kaşığı yoğurt
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı(2 kaşık tereyağ da eklenirse çok daha lezzetli oluyor)
4-5 yemek kaşığı un
3-4 diş sarımsak
karabiber ve tuz
isteğe bağlı olarak sirke

Üstüne gezdirilecek yağ için;
5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
Toz kırmızı biber(kokulu olmasına dikkat edin)
Acı seviyorsanız acı pul biber

Tavukları düdüklüye koyup iyice haşlayın. Suyunu ayırıp, tavuk etlerini didikleyin, tuz ve karabiberle karıştırın. 3 yufkayı kat kat dizin. Üstüne tavuk harcını koyun, kalan 3 yufkayı da üstüne kapatın. Tepsideki böreği 9 ya da 12 dilime keserek 180-200 derece ısınmış fırına verin. Bu sırada bir tencereye yumurtaları kırıp, yoğurt, zeytinyağı, un, tuz, karabiberi ve tavuk suyundan 2-3 bardak ile iyice karıştırarak pişirmeye başlayın. Bu harcın topaklanmaması için başında durarak kaynamaya başlayıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Muhallebi benzeri bir kıvam alması için gerekirse su ya da un ilave edin. Kaynadıktan sonra sarımsak ekleyip, 5 dakika daha kısık ateşte pişirin ve en son sirkeyi ekleyip altını kapatın. Börek pişince tavuk suyunu, böreğin üstünü 1 parmak kapatacak kadar döküp tekrar 5 dakika fırına verin, tavuk suyunu yufkalar iyice çeksin.

Bir tavada zeytinyağı, toz ve pul kırmızı biberi ısıtın. Canınız tereyağ çekiyorsa durmayın tereyağ ile yapın. Önceden kesilmiş dilimleri sıcak sıcak tabağa koyduktan sonra üstüne harcı dökün, zeytinyağını gezdirin ve afiyetle yiyin.

Acı sevenlerdenseniz bu son dokunuş için isot salçası kullanırsanız çok lezzetli olur diye düşünüyorum, denemeye de can atıyorum.

3 yorum:

  1. offf bune güzellik............

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Pelin,
    Ne güzel şeyler varmış bu sitede! Gecikmeli de olsa keşfedebildiğim (sayende) için çok mutluyum. Güzel yayınlar, bol dostlar/okurlar...

    YanıtlaSil