ORGANİK YABAN MERSİNLİ TURTA



Turta yapmak benim için bir zevkden de öte...tarif edemiyeceğim bir duygu seli. Turta yapmaya Kekova'da Zeynep ile başladım. Zeynep'in annesinin tarifi ve seramik turta kalıbıyla, sonbahar incirleriyle yapmıştık ilkini. Unutulmaz ama yaşanır.

Nermin'le geçen hafta organik pazarda yaban mersinlerini(nam-ı diğer LİKAPA) görünce, 'Yarısını yer yarısını turta yaparız' dedik. sonunda hepsini turtaya kullandık, pişman da olmadık. pişmiş ya da pişmemiş, meyveler tanrıların bize lütfü. Hele de yaz sıcağında daha da mı tatlı oluyorlar, yoksa bana mı öyle geliyor. Kirazlar, kavunlar, karpuzlar, şeftaliler...ay ağzımın suyu akıyor, şuracıkta bilgisayar karşısında bile.





Bilgisayar karşısından denizin karşısına ışınlansak keşke, yüzsek, sonra o meyveleri yesek? Yine yaz sıcağından mıdır ne, hep bi yerlere gitme arzusu doluyor içime; yeni coğrafyalar, yeni pazarlar, yeni yüzler, yeni adetler...Hani beni çağıran birisi ya da bir durum da yok ki, bahanem olsun...Ama zaten turist dediğin davetsiz misafir değil de nedir? Hiç mübalasız davetsiz misafirin ta kendisidir. Çağrılmadan gider, yer içer, gelince de ballandıra ballandıra orayı anlatır.

Bu davetsiz misafirliklerin birinde mersin, daha doğrusu yaban mersini rakısı içmiştim. Yugoslav icadı işte, sabah kahvenin yanına yaban mersini rakısı. Onların rakı dediğine bakmayın, basbaya likörümsü. İşte pazarda ki mersinler beni o sabaha ışınladı. Kasım soğuklarında rakının içimi bir ısıtışı vardı ki, onun yanında yaz sıcakları sempatik kalır.

İşte yaban mersini, işte turta. Tatiliniz ve turtanız bol olsun.


4 kişilik Turta için;
2 su bardağı organik un
1 yumurta
125 gr tereyağı
az tuz

Üstü için;

1/2 adet sulu limon
1 yemek kaşığı pekmez
250 gr yaban mersini
kararınca ceviz
az tarçın





Turtanın altını yaparken, tereyağını soğukken küp küp keserek tüm malzemeyi yoğurun, rondonuz varsa el değmeden karıştırmak daha güzel olur. Dolaba koyup en az 1 saat bekletin. Turtanın üstü için ayrı bir kapta mersin, tarçın, pekmez, limon suyu ve cevizi karıştırın ve dolapta beklemeye alın. Hemen yapmak niyetiniz varsa, meyveleri dolaba koymanıza da çok gerek yok. Pekmez ve limonla birleşince meyveler suyunu vermeye başlar ve pişerken turta hamurunun içine doğru akarak şahane bir görüntü ve lezzet katar.

Önceden (180 derece) ısıtılmış fırında turta hamurunu 20 dakika pişirdikten sonra meyveli karışımı da ekleyip tekrar fırına verin ve 20 dakika daha pişirin. Turtaya sos olarak her zaman vanilyalı ya da yoğurtlu dondurma şahane gider, yoksa da yoğurt ile pekmezi karıştırarak şahane bir sos elde edebilirsiniz.






4 yorum:

  1. merhaba,

    süper görünüyor elinize sağlık, ben de yarın deneyeceğim sizin tarifinize göre ama şeker yok mu içinde? pekmez koyunca gerek kalmıyor mu?

    YanıtlaSil
  2. bence yeterli oluyor, ama meyveli karışımı pişirmeden tadıp yeterli gelmezse şeker ekleyebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. Evet hakkaten yeterli oluyormuş :) Köy unu kullandım bende, hafif kepekli gibi..Teşekkür etmek istedim size, süper oldu :) Umarım yabanmersini biraz ucuzlar da daha çok alıp keyfini sürebiliriz.. Birkaç fotosunu koydum bloguma http://redcat-cilek.blogspot.com/2010/07/blueberry-pie.html Bloglu, yemeli günler :)

    YanıtlaSil
  4. yaban mersini kasımpaşa'daki inebolu pazarında oldukça makul fiyata satılıyor. Aklınızda olsun:)

    YanıtlaSil