HER DERDE DEVA PANCAR



Issız bir adaya gidersen yanına alacağım diğer üç şey ne olsa diye sorsalar; kırmızı pancar, zeytinyağı, elma sirkesi olurdu...sarımsağı da çaktırmadan cebe attım mı tamamdır. Pancar aslında kendi başına bir lezzet küpü. Görüntüsü, rengi, ısırdığınız zaman katmer katmer ağızda dağılması, turşusu, yaprakları, saymakla bitmeyen faydaları ile muhteşem bir küp. Mesela şeker hastalığına, vereme, demir eksikliğine, kabızlığa birebir. Tanrılara şükür nazlı bir bitki de değil, dolayısıyla pazarlarda uzunca bir müddet bulmak mümkün. Yine de pazarda son günlerini yaşıyor olabilir, geç kalmayın.

Pancar turşusunun diğer güzel bir tarafı da hemen yemeye hazır olması, haftalarca aylarca beklemeye gerek yok. Gelelim tarife;


Malzemeler;

1 demet pancar(yapraklarını sakın kestirmeyin)
1 baş sarımsak
yeterince elma sirkesi
yeterince zeytinyağı






Pancarları saplarından ayırarak kabuğunu soymadan iyice yıkayıp düdüklüye atın. Düdük öttükten yaklaşık 25 dakika sonra kapatıp soğumasını bekleyin. Pancarın iyice pişmiş olması gerekir, bıçak ile kontrol edebilirsiniz. Ellerinizi yakmayacak ılıklığa gelince kabuklarını ellerinizle soyarak ayırın. İster (salatalarda daha güzel olacağından) küp küp doğrayarak, ister bütün bir şekilde kavanozunuza atın. Sarımsakları da bütün bütün ya da doğrayarak ilave edin. Sonra üstünü nerdeyse kapatacak kadar elma sirkesi koyun, eğer isterseniz sirke ve haşladığınız suyu birebir oranda karıştırıp da ekleyebilirsiniz. Ancak ben sadece elma sirkesi koyuyorum, sonra pancarlar bittikçe de bu suyu salatalarda kullanmaya devam ediyorum. Özellikle nohut salatasına kanımca çok yakışıyor. En son üstünü zeytinyağı ile tamamen doldurun ki hava almasın. Eğer tadına bakarken silip süpürmediyseniz dolapda bekletmekde fayda var. Lakin zeytinyağı donabileceğinden yemeklerden önce vakitlice dolaptan çıkarmalısınız.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder