DIŞARSI O KADAR SICAK Kİ...




Bu sıcaklarda dışarıya ekmek almaya çıkmak bile istemeyebilirsiniz. Böyle durumlarda evde un da, bira da bulunur/durun. Gerisi gelir. Ekmek yapmak da aşırı kolay. Onu bunu bilmem bu kriz günlerinde evde ne varsa koyun gitsin...Zaten kabartma tozuyla ekmek ekmeklikden çıkıp, pasta gibi oluyor, Marie Antoinette de susmak kalıyor. Hani pesto tarifi vermiştim, o gün bugündür hamur işlerine de merakım arttı.

Geçenlerde nur topu gibi bir oğlan doğuran arkadaşımda bir kitap görmüştüm, o kitap da hamur işlerine merakımı ikiye katladı. Ekmek,turta yapardım...ama şimdi bi de komşumla makarna yapmaya başladık. Teknik bazı problemleri de çözünce tarifini vereceğim, az kaldı.

Arkadaşımda gördüğüm kitabın ismi ise 'Beyaz unsuz, şekersiz hamur işleri %100 doğal 100 tarif'. İsmin uzunluğu gözünüzü korkutmasın, tarifler hem çok aydınlatıcı hem de kolay. Asıl mesele bu sıcaklarda hamur işi yemek. Hiç mantıklı değil, hararet yapar. Siz bol bol meyve, salata yemeye devam edin. Haftada bir bol misafirli bir günde ekmek de yaparsınız, pide de!

Gelelim malzemelere ve tarife;

2 su bardağı tam buğday unu
1 su bardağı mısır unu(isteğe bağlı)
1/2 su bardağından biraz az zeytinyağı(mısır unu varsa 1/2 su bardağı)
1 paket kabartma tozu ya da 1 çay kaşığı bikarbonat
2/3 şişe 33cl bira
1 çay kaşığı tahin(olmasa da olur)
1-2 yemek kaşığı yoğurt(olmasa da olur ama mısır unu varsa olsun)
3-4 diş sarıımsak
biberiye, ceviz, kekik, kimyon tohumu, dereotu tohumu gibi çeşitli baharatlardan dilediğinizce kullanın...biberiye ve dereotu tohumu benim favorilerim.

Şimdi herşeyden önce sarımsakları soyup, dövüp bir kapta zeytinyağına atın. Biraz beklesin ki sarımsağın tadı zeytinyağına iyice aksın. Sonra fırını(180 dereceye gelecek şekilde) yakın. Yakın yakın, birayla ekmek hemen mayalanacak...Fırın ısınadursun, siz ayrı bir kapta kuru malzemeleri karıştırın. Mutlaka tahta kaşık kullanın. Unu eleyerek havalandırın, elekte kalan kepek tanelerini de içine atın. Kabartma tozu ve baharatları da ekleyip homojen bir karışım olana kadar da karıştırmaya devam edin. Zeytinyağlı ve sarımsaklı kaba (dilerseniz) yoğurt ve tahini de ekleyin, iyice karıştırın. Kuru ve yaş karışımları birbirine ekleyin, yavaşça birayı da ekleyerek karıştırmaya devam edin. Islak ve yapışkan bir hamur olmalı. Ancak birayı ilave ederken köpüreceği için arada hamurun kıvamına bakarak birayı eklemeye devam edin.

Fırın ısındıysa hamuru kalıbınıza döküp fırına verin. Bir bıçakla yarık açabilir içinin pişmesini kolaylaştırabilirsiniz. Yaklaşık 25-30 dakika sonra pişmiş olarak çıkacaktır. İlk 20 dakika fırını açmayın ama sonrasında kürdan veya çatalla pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Kürdan veya çatal hamura batırdığınızda temiz çıkıyor, hiç parçacık kalmıyorsa ekmek dışarıya çıkmaya hazır demektir.




Yanına keçi peyniri, pesto da çıkarın. Oldu olucak çay da demleyin. Ne de olsa hararet alır....
Afiyet bal şeker olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder