KUTSAL PESTO


Bir adaya düşsen yanına alacağın üç şey ne derseniz; zeytinyağı,ceviz ve fesleğen ilk sırada yer alabilir. Bu ada İtalya'daysa zaten sorun yok. Mesela bu yakınlarda Sicilya'ya düşsem hiç fena olmazdı. O zaman yanıma hiç birşey almadan giderim. Belki mayo ve havlu...

Fesleğen yetiştirmek de çok kolay olduğu için, hemen bir saksı ve fide edinseniz hayatınız değişir. Salatalarla, makarnayla, patlıcan yemekleri ile beraber fesleğen damak okşar. Pestoya gelince çok yenirse karın ağrıtır, dikkatli olun!

İtalyanlar pestoyu çam fıstığı ile yaparlar ama ben ceviz ya da bademle daha çok seviyorum, çam fıstığı biraz ağır geliyor, ama karşı değilim tabii ki. Ne de olsa geleneksel tarifler her zaman en iyisidir.

Makarna için italyanların elini öpmek gerekir, marketlerde Barilla markasını kolayca bulabilirsiniz. Başka italyan markalarını da gönül rahatlığıyla kullanın, pahalı gelebilir ama kuruş farkıyla masanızda harikalar yaratabilirsiniz. Benim favorim tam buğday unuyla yapılan spagetti.





Pestoyu hazırlarken malzemeleri havanda döverseniz daha da lezzetli olur, havan küçük gelirse başka ahşap bir kaptada karıştırabilirsiniz. Ya da elde küçük küçük doğrayarak, hatta en kolayından rondada çekerek de güzel bir pesto elde edebilirsiniz. İşin güzel tarafı hazırladıktan sonra dolapta bir kaç hafta bile saklayabilirsiniz.

Gelelim malzemelere;

1 demet fesleğen
1/2 baş sarımsak
1 bardak zeytinyağı
1 bardak ceviz
1 silme tatlı kaşığı deniz ya da kaya tuzu

Önce fesleğen ile tuzu iyice dövün, fesleğen yaprakları iyice minik parçalar haline gelmelidir. Sarımsakları da bir kaç parçaya bölerek ekleyip, ezmeye devam edin. Cevizleri elle kırarak küçük parçalar halinde karışıma ekleyip biraz daha karıştırın. Zeytinyağını da ekleyip son bir defa karıştırarak kavanozuna doldurun. Kavanozun üstüne zeytinyağı gezdirmeyi unutmayın, hava almayacağı için çabuk bozulmasını önleyecektir.

Hemen makarnayla pestoyu denemeye başlayabilirsiniz, aman dikkat üstüne Parmesan peyniri ya da keçi tulumu eklemeden yemeyin!
Afiyet olsun.




Seçimden Biçimlendirmeyi kaldır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder