PATLAMIŞ MISIR














Ben bu yazıyı yazmaya başladığımda havalar soğuktu, bitirip de yayınlayana kadar ısındı. Hani şikayet ettiğim de yok...Bir arkadaşımın arkadaşı geldi Manchester'dan ve onunla turistik gezi yapmak fırsatı da bana nail oldu, uzun zamandır Sultanahmet'te hatta İstanbul'da bir turist gibi gezmemiştim, bundan da bi şikayetim yok. Gel zaman git zaman yazıyı bitirip yayınlamak da bu güzel bahar gecesine nasip oldu. Kapı pencere açık oturmak ne güzel yarabbim.

Konumuza dönersek, ilham veren soğuk bir gündü...DVD çıktı çıkalı mertlik de bozuldu malum evlerde bolca film izliyoruz. Sinemaya da gidiyoruz evde de izliyoruz. İkisi de ayrı güzel,havalar nasıl olursa olsun...Evde yada sinemada film izlerken de en kolay ve güzel atıştırmalık patlamış mısır değil de nedir?

Peki patlamış mısır tuz ve yağdan başka neyi kaldırır?

İşte önce kısaca patlamış mısır tarifi, işin inceliği zeytinyağına önceden sarımsak ve kurutulmuş acı biber ekleyip bekletmekte ama düz zeytinyağı da her zaman iş görür. Gerisi de hayal gücünüzün derinliklerinde saklı, yada baharat kavanozlarınızda!!

1 bardak patlatılacak mısır(paket üzereinde özellikle yazar)
1 kaşık zeytinyağı
1 fiske tuz
istenilen baharatlar
1-2 yemek kaşığı Parmesan/Pekorino peyniri(yoksa boşverin,baharatlar yeterli)

Zeytinyağını tencereye koyun ısıtın, mısırları ekleyin. İlk mısır tanesi patlayana kadar kapak açık kalabilir ama sonra hemen kapağı kapayın ve tencereyi sallaya sallaya mısırların sesi kesilinceye kadar patlatın. Tek tük kalanlar tencerenin sıcağıyla patlayacaktır, çok bekleyip tencerenizin dibini yakmayın. Ateşi söndürünce kapağı hemen açın ki içindeki buhar dışarı çıksın, mısırlar çıtır çıtır kalsın. Sonra tuz serpin. İstediğiniz baharatları istediğiniz kadar kullanın. Patlamış mısırları servis kabına koyduktan sonra evde varsa Parmesan/Pekorino peynirini en ince rende ile rendeleyip üstüne serpin. Parmesan ve Pekorino peynirleri İtalyan menşeli olup, Parmesan inek sütünden Pekorino ise koyun sütünden elde edilir. Mesele illa bu peynirleri kullanmak değil. Bizdeki eski kaşar yada tulum peyniri yada sevdiğiniz taze olmayan herhangi yağlı bir peynir de iş görür. Hatta peynir olmasa da olur.

Almanya da tuz yerine şekerle de yapılırmış, denedim ama sadece bir sefer.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder