MALATYA'DAN MAŞ FASÜLYE



Geçen hafta arkadaşım Malatya'dan maş fasulyesi getirdi, hey yarabbim, sen büyükdün biz küçük, bunlar ne şahane yaratıklar. Bitki demeye dilim varmıyor, gözüm gibi bakıyorum onlara...Kalkıp Malatya'ya gidesim geliyor. Burda bulduklarım hiç bu kadar yeşil olmuyor. Bu yeşil başka yeşil...Hoş haşlayınca o güzelim rengini suyuna bırakıyor, ama olsun, belki de suyundan da faydalanılır.



lk haşladığımda evdeki tek yeşillik olan ıspanağı kullandım, sonuç enfes! Dün yine bir grup arkadaşımla yaptık ve yedik, tarif onaylandı. Aslında ıspanağı en çok klasik yoğurtlu meze haliyle seviyorum ama bu kış o kadar çok yaptım ki, bu değişiklik ilaç gibi geldi...Ispanaklar tezgahlardan kalkmadan bir an önce deneyin derim...Olmadı başka yeşillikler de pek tabii kullanılır, pancar yaprağı, roka, tere, az kavrulmuş pırasa eminim harika gider...


Ispanakla yakıştığını düşündüğüm ve bir arkadaşımdan fikrini çaldığım yegane baharatlardan biri de kişniş tohumu. Karabiber, tuz ile birlikte dövüp, zeytinyağında biraz bekletiyorum Bir de yine tüm yeşilliklere yakıştığını düşündüğüm Makedonyalardan gelen toz kırmızı biberi de son yaptığımda tarife ekledim.


Tarif çok basit, maş fasulyeleri biraz suda bekletip, haşlıyorsunuz, onlar pişerken, ıspanağı doğrayıp, sosunu hazırlayabilirsiniz. Sosuna pek tabii zeytinyağı, limon ya da elma sirkesi, tuz, karabiber, kişniş tohumu ve kırmızı toz biber, sarımsak koyabilir, sevmediklerinizi çıkarabilirsiniz. Maş fasulyeler piştikten hemen sonra hala buharları tüterken, ıspanağı çiğden ekleyin ve sosu da döküp karıştırın. Ispanak fasülyelerin sıcağıyla pişiyor ve hala yemyeşil kalabiliyor. İşte size besleyici, ucuz, sapasağlam bi tarif.

Maş fasülyeli bir piyaz tarif de Cafe Fernando'dan:)

Bir de salata yaparken ekşi ile zeytinyağ oranını 2ye 5 olarak kullanmaya çalışın, tam bir uyum arıyorsanız. Ekşiden yana itirazınız yoksa bu oranı arttırabilir, sevmiyorsanız azaltabilirsiniz.

Bu tarifle gidecek bir muzik arıyorsanız, bu link tam size göre:)
  



1 yorum:

  1. Bahar geldimi annem dağ bayır dolanır bulur salata yapacak farklı şeyler.. Malatya bu anlamda aşmış bir şehir.. Herşeyin yaprağından sarma yapılır :)

    YanıtlaSil