KIŞIN DA ÇİÇEKLER AÇAR...


Sabahları erken kalkmayı çok seviyorum, bu kömür kokulu bir sabaha uyanmak demek olsa bile...geceleri pencere açık uyumayı çok özlüyorum o ayrı. Kırlarda yaşasam hiç durmam açarım ardına kadar pencereleri ki o nefis, taze ve ferahlatıcı hava ciğerlerime dolsun. Bu günlerde derin bir nefes almak çok da meditatif değil gibi....ama napalım doğalgaz halihazırda el yakarken ve %50 zam daha beklenirken nefes alabildiğime şükrediyorum!!!


Bayram öncesi kömür bile yakamayanlar olduğunu, diğer yandan gıdaların çöpe gittiğini, plastiklerin içinde boğulacağımızı, durmadan alınan malların depolarda biriktiğini düşündükçe daha ne yapabiliriz? Sinnead O'Connor'ın yorumladığı bir reggae şarkısından yola çıkarak; 'If we can't be good, we can be careful' demek istiyorum. Çünkü aslında hepimiz iyiyiz. Hiçbirimiz kötü değiliz. Herşeyin bir sebebi var.


Pazarda kereviz yapraklarının, pancar yapraklarının tepe tepe kasalarda ayrıldığını gördüm, sandım ki yaprakları da kullanan birilerine verecekler. Halbuki çöpü boylayacaklarmış...Elimde olmadan kasalara dalıp, henüz çürümeyenleri geri alıp çantamı ağzına kadar yapraklarla doldurdum. Çünkü kereviz yaprakları ile mükemmel sebze suyu yapabilirsiniz, et suyu, tavuk suyu gibi, malum önümüz kış, bolca çorba yapacağız...bu sebze suyu için ayrıca bir yazı yazmak gerekir.



Biz gelelim börülce salatamıza. Börülceleri suda bekletip, haşlayın. Çok dağılmasın, dikkatli olun. Börülceler haşlanırken bir havanda tuz, karabiber, sarımsak, zencefili dövün. Tahin ve zeytinyağı ekleyerek iyice karıştırın. Zevkinize göre sirke ya da limon ekleyin. Bu karışımı ne kadar karıştırırsanız o kadar iyi. Sonra börülceler haşlandığında ve hala sıcakken sosu ekleyin, hemencecik içine çeksin sosunu...Pancar yapraklarını da ince ince kıydınız mı işte size enfes piyaz benzeri bir salata. Börülce yoksa sevdiğiniz diğer bakliyatlarda olur. Ama şunun güzelliğine baksanıza...


Sakalar öterken ve bayram gününe uyanırken biliniz ki kışın da çiçek açar. İçiniz içinize sığmaz!
İyi bayramlar...

2 yorum:

  1. enfes görünüyor elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. nefis... pancar yapraklariyla annem bi velibak (cerkezlerin boregimsi bi tarifi) yapti ki inanilmazdi...

    YanıtlaSil