Yaprak arası sardalye


"Akdeniz'in ekmeğidir" dedi bir arkadaşım sardalye için. Herhalde bizi kastetmiyor, Sicilya falan olabilir. Akdeniz olmayan Gelibolu'da konserve işi belki. Çanakkale boğazında bolca. Pek rağbet görmemesine şaşıyorum güzelim sandalyelerin. Bu şekil yemediyseniz iyi bir giriş olması umuduyla buyurunuz tarif. 



Sardalyeleri iyi ayıklayın, sardalyede pul vardır, olabilir de olmayabilir de, ama siz tedbiri elden bırakmayın.Yaprakları salamura olarak da taze olarak da kullanabiliriz. Tazeyse kaynar suya bi daldırıp çıkarmak hem sarmayı kolaylaştırır, yıkanmış ve az pişmiş olur. Salamura yaprak ile yapacaksanız da önden bi tık haşlayıp tuzunu azaltmak şart. Yoksa o tuzlar yaprakların üstünde tuz çölleri oluşturup dilinizi damağınızı kurutacak. Öyle ya da böyle sarıp sarmaladığınız sardalyeleri ızgaranız el verişli değilse verevine verevine dizin ki ateşe düşü düşüvermesin. Bi süre veremiyorum, kokulara ve burnunuza güvenerek ters yüz ediverin. 


Yanına en güzeli turp, havuç salatası olsun. Turplar ve havuçlar çeşit çeşit, renk renk. Tercih size kalmış. Limon ve zeytinyağ oranı önemli; 2/5 oranına yakın olmasına dikkat. Yani 2 ölçek limon suyuna 5 ölçek zeytinyağı. Evet bol zeytinyağısı. Havuçtan havuç yetiştirmek için bakınız. Turbu, kerevizi, vb toprak altı birçok kök sebzeyi bu şekilde yetiştirebilirsiniz. Hele ki çocuğunuz varsa bu tecrübeyi esirgemeyiniz pliz.


Çıktı üstünden buhar tüten sarmalı sardalyeler. En zevkli kısmısı yaprakları açıp gümüş derileri yapraklara yapışmış, kokusu evi, mahalleyi sarmış balıkları lüpletmek. Kendinize bi güzellik yapın, sardalyenin son günlerini yakalayıp, mangalı yakacak illaki bi yer bulup buluşturup demlenin. Yanında türküler de hazır.


2014 hiç bitmesin diyeceğiniz bir yıl olması dileklerimle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder