Bugün çok sevdiğimiz bir arkadaşımızın doğumgünüydü. Kutlamaya sabahtan başladık bizde hiç beklemeden. Her doğumgünü bir turtayı hakeder. Bu geçen sene yaptığım yaban mersinli turtanın bir değişik versiyonu ve de üstüne kakuleli, limon kabuklu, gerçek sütle yapılmış pudinglisinden. Dantelli süslemeleri gibi pudingi de sanatçı ellerinden çıkma...
Sanatçı demişken dün gece sergi açılışlarında yaşanan saldırılara maruz kalan herkese çok geçmiş olsun, konuyla ilgili çeşitli haberler burda ve burda mevcut. Neyse biz tatlı yiyelim tatlı konuşalım, hemen tatlı tarifine geçelim...
8 kişilik Turta için;
3 su bardağı elekten (havalansın diye)geçirilmiş un
1 yumurta
200 gr tereyağı
az tuz
Bu verdiğim ölçülere pek güven olmaz, siz cafernando.com'dan garantili ölçülerle yapın isterseniz. Turta hamuıru hakkındaki püf noktaları da işte aynı siteden verilen linkte bulabilirsiniz.
Turtanın malzemelerini aynı Cenk beyden öğrendiğiniz şekilde hazırlayıp dolapta bekletirken hemen bir kapta yaban mersinlerini, elde olan diğer meyveleri, mesela armut çok yakışır, sonra efendime söyliyim tarçın, kakao gibi tatlıya yakışacak bilimum baharatı ve varsa çikolata parçalarını karıştırın.
Sonra yaklaşık 1.5 lt süte ama gerçek süte 1-2 kaşık tam buğday unu ile nişastayı, 1 limon kabuğu rendesini, 3-4 kakule çekirdeğini açarak çıkarabileceğiniz tohumlarını karıştırarak pişirin. Pudingten artabilir ama bunun hiç bir sakıncası aksine faydası olabilir. O kadar leziz ki her gün yenir!
Sonra sırayla tart hamurunu 20 dakika, sonra meyve karışımını üstüne boca ederek bir 20 dakika daha, ve en son pudingi de üstüne yayarak son bir 20 dakika daha 180 derece ısıtılmış fırında pişirin.
Yediklerinizi yakmak için sonrasında da Atatürk Arboretum'una gidin. Giriş bedeli komik ama girdiğiniz anda aldığınız nefes dahil enfes!
Türler ve çalılar ve ağaçlarla ilgili bilgi de mevcut. Bir kitapçık satılıyormuş benim şimdi blog için yazarken haberim oldu yoksa şu yukarda ve aşağıda fotoğrafı mevcut yaratıkların ismini öğrenmiş olabilirdim. Mantarlar değilse de her ağaç ve bitkinin yanına tek tek isimlerini de yazmışlar yazmasına da şu aşağıdaki fotoğraftakinin ters bir yerine koymuşlar, çıksam inemem korkusuyla bakamadım...
Valla sitesi de kendisi kadar şahane. Durmayın hemen haftaiçi bir gün mesai saatleri dahilinde gidin. Diğer zamanlarda kapalı, e allahtan da kapalı, yoksa piknikçiler talan etmişti:))
Yeri gelmişken söylemeden geçmeyeyim, geçmiş Ramazan tatilinde bir güllaç yaptım, nar yerine yaban mersini koydum. Çok yakıştı. Aklınızda olsun Ramazan nar mevsimine denk gelmedi diye dertlenmeyin, başka ekşi meyveler de pek ala oluyor.
Arboretumunuz açık, meyveniz bol olsun. Sevgiler...
ellerin dert görmesin teyzeem
YanıtlaSilturtaya bittim çok cezbedici eline sağlık sevgiler
YanıtlaSil